Thursday, January 6, 2011

Med smak av Den Store Ledarens Paradis

De vackra servitriserna möter oss i Askungeklänningar i gult, ljusblått och rosa. De har rött läppstift och ett försiktigt leende på läpparna. Alla är lika långa. Deras engelska är begränsad. På väggarna är det naturmålningar: grönska, eldröda solnedgångar, stolta tigrar och väldiga vattenfall. Belysningen är stark och lite kall. Jag befinner mig på Restaurant Pyongyang i Phnom Penh. En del av en växande kedja av statliga nordkoreanska restauranger med ett alldeles unikt, om än bisarrt koncept.
Denna och andra restauranger, främst i Kina, drivs av Byrå 39 med syfte att dra in hårdvaluta till Nordkorea. Vissa hävdar också att de används till att tvätta pengar från landets mindre ärligt intjänade inkomster. Servitriserna är noga utvalda och granskade. På varje restaurang uppges det finnas ett par tre säkerhetspoliser som håller ögonen på dem.

Vi beställer och får in maten. Det är inte stadens bästa koreanska mat. Här finns enormt mycket koreanska restauranger så konkurrensen är stenhård. Men miljön är unik. Vid åtta drar showen igång. Plötsligt står en servitris på scenen och välkomnar oss till restaurangen och kvällens show. Tonläget är lätt överentusiastiskt och ekoeffekten gör att välkomsttalet rullar runt i rummet och det blir nästan ohörbart. Sedan börjar plötsligt fem servitriser med sina Askungeklänningar dansa med exakt koordinerade leenden. I händerna håller de kastanjetter som de slår ihop. Det är lika perfekt koordinerat som leendena och rörelserna. När de slutar applåderar de sydkoreanska(?) männen vilt. En av dem har också börjat dansa vid sitt bord.
Sedan sjunger de Top of the World (The Carpenters) på engelska, samt några kinesiska sånger. Sedan kommer höjdpunkten för oss tre svenskar på plats: Dancing Queen. Det är nästan full sättning: synth, elgitarr och bas. (Trumsetet står tomt. Kanske är hon på ideologisk träning?) De två sångerskorna rör sig precis som Anni-Frid och Agnetha. Det är totalt surrealistisk att se en askungeklädd nordkoreanska slå virtuost på bassträngarna som den värsta studiomusiker. När showen tar slut går presentatören in och tackar oss för att vi kommit till Restaurant Pyongyang denna kväll. Tonen är precis lika entusiastisk som välkomnandet. Hon är lite andfådd och snubblar på tungan i sin iver att visa sin glädje.

Den store ledaren Kim Il-Sung och hans sons, nuvarande presidenten Kim Jong-Ils omnipotenta talanger har uppenbarligen kopierats av dessa nordkoreanska representanter för Nordkorea. Kanske kan servitriserna också spela golf och göra tre till fyra hole-in-ones på en runda som Kim Jong-Il? Hur som helst: de kunde servera, sjunga, dansa och spela alla sorters instrument.

Vi lämnade Restaurant Pyongyang med blandade känslor. Vi noterade att taggtråden uppe på muren var riktad inåt som för att hålla folk inne. Våra dollar hade gått till Kim Jong-Ils styre. Samtidigt, för de unga servitriserna är det kanske ändå bättre att vara i Phnom Penh än i Nordkorea. Men jag är faktiskt långtifrån säker på det. För något år sedan var restauragen stängd ett halvår. Orsaken var, enligt anonyma källor, att en servitris hade fått en efterhängsen kambodjansk man efter sig och det kunde finnas en risk för avhopp. På en restaurang i samma kedja i norra Kina hoppade en servitris av för några år sedan, med resultatet att hela personalgruppen fick åka hem. Även en restaurang kan vara ett fångläger.

Fotnot 1: Kambodjas legendariske förre kung, prins och premiärminister Sihanouk fick asyl hos Kim Il-Sung när han blev avsatt 1971 av general Lon Nol. I Phnom Penh finns också en Kim Il-Sung Boulevard. Sihanouks livvaktstyrka består också av nordkoreansk säkerhetspersonal.

Fotnot 2: Efter sänkningen av det sydkoreanska örlogsfartyget Cheonan och granatbeskjutningen av den sydkoreanska ön Yeonpeyong av nordkoreanska militär, har sydkoreaner i Phnom Penh drivit en kampanj för att sydkoreanska researrangörer skall bojkotta Restaurant Pyongyang. Vissa uppger att kampanjen initierats från Sydkoreas ambassad vilket förnekas. I vilket fall ledde detta till att en sydkoreansk restaurangägare i Phnom Penh som öppet stöttade kampanjen, fick besök av vad som misstänks vara sju stycken agenter utsända från nordkoreanska ambassaden. Dessa rev ner posters och hotade restaurangägaren. Detta förnekas givetvis också av nordkoreanska ambassaden. Den sydkoreanske restaurangägaren har fortsatt stötta kampanjen, trots att han är rädd för dessa stadiga män som han sade var "män man inte gärna bråkar med".

2 comments:

  1. Snacka om middag med eftersmak. Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka. De känns som om du varit på en restaurang serverad av personal med cirkus-ape-status.
    Det är ju helt uppenbart att Nordkorea är helt utanför kartan.

    ReplyDelete
  2. Det var en ytterst bisarr upplevelse. Eftersmak? Ja! Vad man skall tycka? Jag vet faktiskt inte heller - men tänk gärna minst två gånger innan man går dit. Jag kommer inte att gå dit igen.

    De flesta koreaner i Phnom Penh är ju från Syd, men de historiska kontakterna mellan Nordkorea och Kambodja har lett till en ganska stor nordkoreansk närvaro i Kambodja (se den nya fotnoten).
    Deras ambassad har också stadens mest prominenta adress. Ingen vet riktigt hur de politiska kontakterna mellan länderna ser ut idag.

    ReplyDelete

Kommentera gärna. Ge gärna beröm - jag tror på att lyfta det positiva och konstruktiva. Var respektfull och resonera sakligt.

Jag bestämmer enväldigt vad som passar eftersom jag är ansvarig för innehållet.
Jag arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter och vet att jag har full rätt att begränsa yttrandefriheten på min blogg.