Saturday, December 25, 2010

Juldagsresumé

December månad är alltid en överlastad månad arbetsmässigt när man arbetar med bistånd. Budgetar skall uppdateras. Budgetar skall göras slut på. Alla är stressade och jobbar man på en kristen biståndsorganisation som undertecknad så är självklart julhelgen helig.

I år kryddades decemberstressen av den fullständigt oförutsägbara - eller i sin totala "out of the blue"-angreppssätt - snarare väldigt förutsägbara kambodjanska regimen. Den sedan länge omdiskuterade NGO-lagen har plötsligt blivit färdig - givetvis utan att någon enda utom i regimens högre nivåer vet vad det står i den. De bjöd in till ett "consultative meeting" den 28 december. När datumet presenterades kring den 10 december hade de dock ännu inte skickat ut lagförslaget. Fortfarande den 15 december hade inget sett förslaget. Kambodjas mest tongivande NGOer fick snabbinkalla möten med ett par timmars varsel och man kom överens om att begära att det konsultativa mötet skulle skjutas upp åtminstone en månad. Ingen har tid i slutet av december att på några dagars varsel sätta sig in i ett nytt lagförslag hursomhelst.
Mötet blev till slut framflyttat till den 10 januari. Nu har tydligen inbjudan kommit och enligt programmet erbjuder man förutom en lång rad med högtidstal, en timme till diskussion av själva lagförslaget. Det är en "konsultativ process" som tyvärr luktar ganska falskt om det nu är sant. Problemet nu är att bedöma om det är meningsfullt att gå. Ett deltagande kommer att ses som ett godkännande av processen. Det är inte första gången regimen gör så här, och misstron är stor från civilsamhällets sida. Det torde vara få länder i världen som har en så svag legislativ process som Kambodja. Många lagar har klubbats igenom några veckor efter att de blivit presenterade, i processer som är minst sagt underliga. Samtidigt glömmer man helt av hur de nya lagarna skall implementeras.

På fredagen den 17 december blev således en anställd på UN World Food Programme gripen för att ha delat ut utskrivet regimkritiskt material från en webbsida till några vänner(!). På söndagen den 19e(!) dömdes han till sex månaders fängelse och böter med stöd av brottsbalkens paragrafer om brott mot den "sociala stabiliteten". Domen, om den är prejudicerande, leder faktiskt till att vi inte längre kan dela med oss av information som kan uppfattas som regimkritisk, ens för interna diskussioner.

Sedan har vi också en partner som kollapsat i inre konflikter och detta leder till att givare till organisationen gått samman och slutat finanisera organisationen. Nu läggs den ner och det är allmänt kaos och vi måste följa upp i detalj. Sånt vill man inte heller ha i december.

Julhelgen spenderade jag med familjen i Kep vid kusten. Självklart fick jag ta hand om alla jobbbekymmer över den osannolikt svaga internetuppkopplingen på Le Flambuoyant. Hade det varit för tre år sedan hade jag varit ssuperfrustrerad av att sitta vid poolkanten och lösa arbetsprovblem - nu lunkar det på. Det är så här biståndsarbetarlivet är.
Julaftonen spenderades på Koh Tunsay (Rabbit Island) med bad och pinfärska skaldjur på stranden. Julaftonsmiddagen åt vi på Chai Bang Knatt Sailing Club. Det var exklusivt med stor buffé, havsbrus, solnedgång, levande ljus och en violin-gitarrduo. En fantastiskt kväll. Nu skall jag börja läsa min julklappsbok, "Jämlikhetsanden", om varför jämlika samhällen är bättre för alla, än ojämlika.

No comments:

Post a Comment

Kommentera gärna. Ge gärna beröm - jag tror på att lyfta det positiva och konstruktiva. Var respektfull och resonera sakligt.

Jag bestämmer enväldigt vad som passar eftersom jag är ansvarig för innehållet.
Jag arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter och vet att jag har full rätt att begränsa yttrandefriheten på min blogg.