Thursday, August 12, 2010

Män med smutsiga själar

I SvD har en svensk man, dömd för pedofili i Kambodja låtit sig intervjuas. Han har skrutit om att han lyckats muta domarna via en polischef med 11000 amerikanska dollar för att säkerställa sitt frisläppande nu på fredag då hans överklagande tas upp i rätten. Lokala organisationer tror han kan bli frisläppt, inte bara på grund av mutan, men också för att offren tagit tillbaka sina anklagelser eftersom de är ekonomiskt beroende av mannen.

Sexturismen är utbredd i Kambodja och förutom den exploatering som sker av kvinnor och barn, smutsar det ner landets rykte. Det är väldigt många rätt sluskiga ensamma män som kommer hit. På senare år har man försökt skärpa kampen speciellt mot pedofilerna med viss framgång. En NGO, Action Pour Les Enfants (APLE), jagar pedofiler i samarbete med polisen. Det är rätt så typiskt för Kambodja: det är inte staten som skyddar människor utan NGOs. (Det finns anledning att komma tillbaka till denna märklighet i en senare bloggpost som till stor del har sitt ursprung i hur biståndet till Kambodja har organiserats mer än något annat.)

Samtidigt som APLE har visat sig vara väldigt effektiva, så har de också blivit utsatta för kritik. För några månader sedan uttryckte en advokat som försvarat flera pedofiler i rätten att APLE provocerar fram barnsexbrott genom att använda lockbeten. Han påstod att samma barn har dykt upp i flera rättsfall med olika pedofiler som fångats in av APLE. APLEs direktör nekade självfallet, och svarade med att stämma advokaten för förtal och i skrivande stund väntar man på domstolsförhandlingarna. Jag kan nog tycka det är synd att APLE valde den rättsliga vägen. Att anmäla för förtal istället för att grundligt förklara hur man jobbar hade varit mer konstruktivt och skrämt pedofiler mer än något annat. Tyvärr är man ofta väldigt snabb med att anmäla för förtal i Kambodja.

För ett par år sedan hamnade vi själva i en pedofilutredning. Vi hade precis flyttat in i ett nytt hus i Tuol Kork i Phnom Penh när säkerhetschefen på USAs ambassad ringde upp mig och ville besöka huset eftersom det begåtts ett allvarligt brott i huset. Ett brott som snart skulle upp i domstol i Kalifornien. Tre dagar senare kom den amerikanska delegationen: Kaliforniens statsåklagare, en polisofficer, säkerhetschefen, en kambodjansk civilklädd polis och en brottplatsfotograf.
Vi gick igenom huset rum för rum och de diskuterade vad de hört i vittnesmålen. I vår sovrumsgarderob hade man förvarat rep och redskap för sexuell tortyr. I ett annat sovrum hade den amerikanske mannen som bott i huset före oss låtit sina vänner utnyttja "hans barn". En bild av ett riktigt skräckhus målades upp, sakligt och detaljerat. Efter en timme var de klara och de tackade och sade att detta var väldigt viktigt för domstolsförhandlingarna. De undrade också om jag tyckte det var jobbigt och.., ja vad skall man svara?

Så gör amerikanarna. De lyfter ut pedofilen ur landet och dömer honom hemma. De gör en grundlig undersökning på plats och tar också över brottsoffer och vittnen till USA. Jag skulle vilja att Sverige gjorde samma sak med just pedofiler. Har de väl en gång sparkats ut ur landet är det svårt att komma tillbaka. Fängsla dem hemma direkt, och ta passet ifrån dem. Det kan inte vara meningen att Kambodja skall ta hand om "våra" pedofiler.

På senare tid har jag också noterat att man äntligen börjat fånga även asiatiska pedofiler: japaner, koreaner, taiwaneser och även khmerer. Det finns troligen fler pedofiler från dessa länder. Efterom det saknas en kritisk opinion som granskar sexturismen som företeelse och i ett jämställdhetsperspektiv blir dessa inte lika påpassade. Men vi vet ju alla att män med smutsiga själar finns överallt.

No comments:

Post a Comment

Kommentera gärna. Ge gärna beröm - jag tror på att lyfta det positiva och konstruktiva. Var respektfull och resonera sakligt.

Jag bestämmer enväldigt vad som passar eftersom jag är ansvarig för innehållet.
Jag arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter och vet att jag har full rätt att begränsa yttrandefriheten på min blogg.