Saturday, February 6, 2010

Grannfejd

Det var dramatiskt på vår lilla gata idag. På morgonen - ungefär vid nio-tiden - körde vi iväg med hundarna för trimning. Det var mycket folk på gatan, mest unga män, samt några tungt beväpnade poliser. De stod utanför ett hus 30 meter från vårt - en khmervilla med övervåning i trä - som uppenbarligen höll på att rivas. Unga dammiga rivningsarbetare tittade ut. En lastbil stod på gatan som gjorde det svårt att ta sig förbi och det var

Några timmar senare, på eftermiddagen när vi kom tillbaka med våra hundar var det fullt bråk och poliserna fängslade en tämligen välklädd man någonstans mellan 30 och 40 år. De bände upp hans armar bakom honom,satte handfängsel på honom, och släpade honom förbi vår bil där vi väntade på att tumultet skulle lägga sig. En kort stund senare såg vi att rivningsarbetarna hade lämnat huset halvrivet - det stod kvar endast som ett skal.

Vi får nog läsa i tidningen på måndag vad det hela handlade om. Men om man får lov att spekulera så kan man anta att den gripne mannen hade hyrt rivningsarbetarna för att riva huset utan att ha klara papper på att han ägde det. Konkurrerande ägarintressen kallar då till sig polisen och tumult utbryter.

Det är något väldigt kambodjanskt över den här situationen. Oklart ägande - antingen på grund av att ingen har klara papper eller tydlig lagfart eftersom fastighetsregistret är av ytterst dålig kvalitet. Dåligt fungerande rättssystem som gör det väldigt vanskligt att gå till domstolen för att lösa tvister. Den som betalar mest får normalt rätt. Dålig konfliktlösningsförmåga som kommer ur sociala och kulturella hierarkiska mönster - en total oförmåga att kompromissa.

Hursomhelst har folket på gatan fått något att prata om i flera veckor framåt.

No comments:

Post a Comment

Kommentera gärna. Ge gärna beröm - jag tror på att lyfta det positiva och konstruktiva. Var respektfull och resonera sakligt.

Jag bestämmer enväldigt vad som passar eftersom jag är ansvarig för innehållet.
Jag arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter och vet att jag har full rätt att begränsa yttrandefriheten på min blogg.