Friday, January 30, 2009

Thailands skam

Det är skrämmande nyheter från svenskarnas favoritresemål. Leendenas paradissträndernas land har en ytterst grym sida.
Längst uppe vid gränsen mellan Burma och Bangladesh bor Rohingyas, en muslimsk minoritet som behandlas illa av den burmesiska militärjuntan. Och lika illa av thailändarna. En grupp på 1000 Rohyingas fångades i December upp i havet på väg söderut utanför thailändska kusten. Efter några dagars hårdhänta förhör då de knappt fick någon mat och blev slagna och sparkade, så bogserades de vid två tillfällen, den 18 december och den 30 december ut på öppna havet i båtar utan motorer och blev lämnade där att driva med havsströmmarna. Av 992 Rohyingas som skickades ut saknas fortfarande 550 och risken är stor att de har drunknat. De övriga fångades upp av indiska kustbevakningen ute på öppna havet vid Andamanerna, 750 kilometer från Phuket. Vittnen berättar också att två kastaqdes i vattnet av thailändsk militär med bakbundna händer för att de vägrade gå ombord på de små båtarna.
”De gav oss nästan ingen mat och lämnade oss mitt ute på öppna havet”, berättar Abdul Muslim från Bangladesh. ”Vi var totalt 547 stycken i fyra båtar utan motorer. Tjugo dog i vår båt, de andra båtarna har jag ingen aning om”.
Indiska kustbevakningen har bekräftat att de omhändertagna var i ytterst dåligt skick och i behov av sjukhusvård.
Den militära grupp som identfierats som ansvariga skyller i från sig. Grupperingen, kallad Internal Security Operations Command, är en återupplivad kalla kriget-styrka ämnad att bekämpa kommunistisk gerilla som av någon anledning återupplivades vid militärkuppen 2006. Hela ärendet skulle egentligen hanterats av utlännings- och gränspolisen, och ingeen förstår varför så inte har skett.
Detta är inget att förvånas över. Thailand är ett land med stora problem med rasism. Det är inte första incidenten av det här slaget. Papperslösa immigranter saknar helt rättigheter. De är slavarbetare. Ingen bryr sig om de behandlas så illa att de dör. Detta trots att Thailands styrande klass är ytterst beroende av gästarbetarna, legala och illegala, för sitt välstånd.
Turistmyndigheterna har effektivt lyckats tvätta bort Thailands fula sida. Men det kan vara värt att fundera på varför du som turist är värd ett leende, medan den som städar ditt hotellrum är så rättslös att om de blir ihjälslagna av sin arbetsgivare så bryr sig inte ens polisen?

No comments:

Post a Comment

Kommentera gärna. Ge gärna beröm - jag tror på att lyfta det positiva och konstruktiva. Var respektfull och resonera sakligt.

Jag bestämmer enväldigt vad som passar eftersom jag är ansvarig för innehållet.
Jag arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter och vet att jag har full rätt att begränsa yttrandefriheten på min blogg.