Friday, January 30, 2009

CCTV 9 - the English Speaking Contest

En ung kvinna pratar perfekt brittisk engelska på kinesiska statstelevisionens engelska kanal. hon står på en scen och tävlar i att tala engelska. Hennes tal är en hyllning till den ungdomsgenerationm som nu tjänstgör i People´s Liberation Army och som hjälpte jordbävningsoffren i Sichuan.

En panel ställer följdfrågor av olika slag och de argumenterar med unga kvinnan. Det känns lite 50-tal. Det är tävling i att prata på engelska. I debattmomentet debatterar de budskap i film. Hon pressas hårt i sitt inte så lite moralistiska perspektiv. Panelen är förvånansvärt västlig i sitt perspektiv. Men sedan så vänder det. Hennes perspektiv är att man måste vara medielitterat för att klara av filmer med mycket våld, sex och annan omoral. För henne handlar det om utbildning. Men panelens ledande debattör landar till slut i att hon är elitistisk och att staten (underförstått) måste ha kontroll över filmmedia. Det är väldigt intressant att se hur argument kan vändas runt i sin motsats.

CCTV 9 är en märklig upplevelse. På ytan ser det ut som vilken västlig kanal som helst. Men lyssnar och tittar man noga känns det väldigt regisserat. Det är Kinas socialistiska propagandakultur som ännu inte klarat av att bli helt osynlig. Än så länge har kinesiska media bit kvar till oss i väst. Den eviga frågan var man än är i världen är ju dock hur fria är fria media?

No comments:

Post a Comment

Kommentera gärna. Ge gärna beröm - jag tror på att lyfta det positiva och konstruktiva. Var respektfull och resonera sakligt.

Jag bestämmer enväldigt vad som passar eftersom jag är ansvarig för innehållet.
Jag arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter och vet att jag har full rätt att begränsa yttrandefriheten på min blogg.