Saturday, May 7, 2011

Splittrade tankar

Jag landade på fötterna efter veckan, men det kändes rejält i knäna. I fredags kväll var jag så utmattad att jag inte orkade skriva färdigt årsrapporten som jag hade tänkt. Mina tankar var överallt utom där de skulle vara.
Det har ändå varit en kul vecka och det var extra roligt att vara i hetluften själv och jag fick en hel del uppskattning för mina insatser. Sånt värmer och ger energi.
Nästa vecka gör jag bara tre dagar. Fredagen är helgdag och jag tar ledigt på torsdagen.

Majhettan har kommit. Temperaturen kryper nu upp mot 35-36 grader och alla pustar och föredrar att ligga i hängmattan framför att göra mer nyttiga saker.

I Sverige läser jag om att Ola Lindholm, redaktör på Kamratposten (som jag läste som barn), är åtalad för narkotikabrott. Nu har tydligen SVT, BRIS och hans andra uppdragsgivare sagt att blir han fälld, kan han inte fortsätta arbeta för dem. För mig känns det som moralpanik. Vi har ett rättsystem som tar hand om brott och straff och det räcker med det i det här fallet.
Frågar man barnen kommer de säkert att känna betydligt mera förståelse än de många skadeglada vuxna gaphalsar som längtar efter att sätta dit en "B"-kändis.

Det känns som det blivit kallt och hårt i Sverige och att dreven går åt alla håll - det har blivit allt viktigare att sätta dit folk bara för någon njutningens skull. Många tyckare pratar om välfärdssamhällets jantelagar men i det nya ojämlika Sverige är det viktigare än någonsin att hålla sig i mittfåran. Man får ta mycket skäll om man är uttalad muslim, feminist, kändis med narkotikaproblem, biståndsvän eller vad det nu är. (Samtidigt är det uppenbart att representanter för ett visst främlingsfientligt riksdagsparti kan säga och göra vad de vill utan att någon egentligen reagerar.)

Nu är klockan tolv. En årsrapport väntar, och en Terms of Reference for en femårsutvärdering av våra program i landet måste prepareras. Hoppas jag kan samla mina splittrade tankar.